A Magyar Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Balettintézet, a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával idén nyáron nagyszabású, nemzetközi rendezvényt szervez.

 

Helyszín: ActiCity | Veszprém

Szállás és szabadprogramok : Hunguest Hotel BÁL Resort | Balatonalmádi

forrás: https://www.veszpreminfo.hu/hu/hely/seta-a-veszpremi-varban

Veszprém | A királynők városa

A szívünknek legkedvesebb szájhagyomány szerint a város Géza fejedelem, majd fia, I. István király és felesége, Gizella kedvenc tartózkodási helye volt és az ezredik év környékén az első királyi pár idején élte fénykorát. Püspökséget alapítottak, támogatásukkal épült a Szent Mihály Székesegyház és a veszprémvölgyi apácakolostor – ahol a legenda szerint – az a miseruha készülhetett, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella a hímzett ruhadarabot az itteni egyháznak adományozta, ezzel – az utókor értelmezése szerint – a „királynék városává” emelte a települést, amely püspökének királyné-koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette.

Forrás: https://www.veszpreminfo.hu/hu/veszprem-a-kiralynek-varosa 

Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen egyedülálló módon 2023-ban egy egységes élményrégióként viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A régió vendégei így nemcsak a Balatonban, hanem a gazdag kulturális programok kínálatában is megfürödhetnek.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat hivatalosan 2023. január 21-én vette kezdetét. A programév indulásával olyan időszak veszi kezdetét, amely minden itt élő és ide látogató számára új ajtókat nyit meg. Olyan ajtókat, amelyek gazdag kulturális kincseinkre, értékeinkre nyílnak. Arra a gazdag örökségre, amely évszázadokon, sőt évezredeken ível át és amely minden magyar ember számára büszkeséget jelenthet.

Január 21-én látványos ünneppel kezdődött el Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa év. A nyitóesemény hétvégéjén 13 helyszínen, 50 fantasztikus kulturális eseményen vehettünk részt. A grandiózus produkció mellett egész héten színes, összművészeti kísérőprogramok várták a Veszprémbe látogatókat.

Forrás: https://www.veszpreminfo.hu/hu/veszprem-balaton-2023

forrás: ActiCity

ActiCity | Tánc- és Mozgásművészeti Központ

Az 1900-as évek legelején Veszprém városának akkori dél-nyugati határában, egy év alatt épült meg a Közép-Dunántúl ellátását célzó állami gyermekmenhely, amelyre ma már, mint Heim Pál Gyermekkórház emlékszünk. Építészeti terveit Ybl Lajos készítette el, aki Czigler Győzővel együtt összesen, országosan kilenc helyszínen felépült menhely épületét tervezték meg. Minden helyszín magában hordozza környezetének értékeit, egyedi megjelenésével értéket teremtett az adott városban, városrészben. Az 1945-ig gyermekmenhely, majd 1955-től Heim Pál nevét felvevő gyermekkórház egészen 1995-ig töltötte meg élettel a ma már több mint egy évszázada megépített ház falait. Az átépítések és bővítések mellett fellelhetőek az eredeti tervezői szándékok, mint a területet körbevevő kőkerítés, a bejárati kapu, az épületeket ölelő őspark és a főépület - helyi védelem alatt álló - homlokzati elemei.

2018. decemberében, amikor Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen és sikeresen pályázott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésére, a volt Heim Pál gyermekkórház épületei és ingatlana már 23 éve álltak üresen, kihasználatlanul. A terület tulajdonosa ekkor még mindig a Magyar Állam volt. Az EKF cím elnyerése lehetőséget teremtett arra, hogy az ingatlan megújítására tett erőfeszítések újabb lendületet kapjanak. Bélafi László, - a veszprémi Hangvilla Multifunkciós Közösségi Tér megálmodója Anthony Gall építésszel közösen egy komplex, koncepcionális fejlesztési javaslatot dolgozott ki a terület és épületállomány hasznosítására.

A cél az épületek megmentése mellett, hogy a városban elszórtan működő, mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületeket, csoportokat (klasszikus balett, néptánc, falmászás) egy helyre terelve, méltó körülményeket biztosítva, létrejöhessen egy új és állandó „otthon” számukra.

Forrás: https://veszprembalaton2023.hu/projekt/acticity-tanc-es-mozgaskozpont

forrás: Balatonalmádi Polgármesteri Hivatal

forrás: Hunguest BÁL Resort

Balatonalmádi | A Balaton egyik legszebb települése

Az egyedülálló, amfiteátrumszerű fekvése miatt különleges ez a város, a hegyek és a víz találkozása adja a sajátos hangulatot, ahol a múlt élő része a jelennek, az ember és a természet szövetsége kézzel tapintható.

Az elmúlt évek nehézségei ellenére a város szépsége és fejlődés változatlan. Folyamatos fejlesztésekkel igyekszik az itt élő emberek számára biztosítani a kiegyensúlyozott élethez szükséges feltételeket, az ide látogatóknak pedig teljes testi-lelki feltöltődést és felejthetetlen élményeket kínál.

  • Új ruhát öltött a Kolostor épülete, s a Magtárral közösen Kerényi Imre Kult-Magtár néven a Petőfi Színház aktív közreműködésével télen-nyáron nyitott kapukkal várják a kultúra és művészetek kedvelőit.
  • Felépült Balatonalmádi Sportközpont, a strandok folyamatosan megújulnak és az apartmanok minőségi vízparti szálláshelyként rendelkezésre állnak.
  • Modern óvoda és a Kánya-villa épületében otthont kapott új bőlcsöde mind kiváló nevelési tervvel várja a legkisebbeket.
  • Folyamatosan épülnek új házak, lakások, a település lakossága gyarapszik, mert az utóbbi időben sok család választotta állandó lakhelyéül a várost.
  • A Hunguest Hotel BÁL Resort új köntösben, a kiváló minőségű étteremmel, pazar kilátást nyújtó bárral, grillterasszal és wellness-szolgáltatásokkal, várja a nyaralókat és a helyi lakosokat egyaránt. A strandoláson kívül pedig rengeteg lehetőség kínálkozik a szabadidő hasznos és kellemes eltöltésére.
  • A sport szerelmesei számára minden lehetőség adott, hiszen két kerékre pattanva tekerhetnek egyet a festői szépségű Balaton-parton, lóháton vagy gyalog megtekinthetik a környéket, továbbá olyan vízi sportoknak hódolhatnak, mint a vitorlázás, szörfözés, hajózás, és horgászás. Kiváló teniszpályák, izgalmas túraútvonalak és egyedülálló látnivalók és kulturális programok várják az idelátogatókat.
  • Az Almádi Nyár keretében, a Wesselényi strand főbejárata előtti rendezvénytéren kiváló zenészek és énekesek produkcióján túl a helyi gasztronómia ínyencfogásaival is megismerkedhetnek, vagy magasba szállhatnak és az óriáskerékről is megcsodálhatják a környéket.

Balatonalmádi sokak számára az otthon és megpihenés helye, ahol mindennap valami újat tartogat.

Látogass el hozzánk és legyél visszatérő vendégünk az év bármely időszakában!